Gå videre til hovedindholdet

k-ommentar-klumme 26/1 2022 / k-ommentar 27/1 2023.


 Der er ca. 100 deltagere ved de fem "Højskoleformiddage" som afvikles  i Gl. Haderslev Sognehus i vinteren/foråret 2023. Og hvoraf det første fandt sted d. 26/1 2023, kl. 10.00 og hvor konsulent Intercultural Mogens Mogensen, talte omkring emnet: "Mission i danske kolonier". Se nedenstående k-ommentar-klumme, samt k-ommentar 27/1 2023.

k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar-klumme. D. 26/1 2023: Gl. Haderslev Sognehus, ”Højskoleformiddag”.  /  k-ommentar 27/1 2023. Hvad k. hørte, så og mener om nogle af de forudgående, nutidige og fremtidige aktuelle begivenheder.

k-ommentar-klumme d. 26/1 2023.

Det var den første af vinteren/foråret s 2023,  fem ”Højskoleformiddage” i Gl. Haderslev Sognehus. Og hvor fælles emnet er: ”De Danske Kolonier”., og som omhandler fem historier om de tidligere ”Danske Kolonier”, som Danmark engang ejede, men hvoraf kun Grønland stadig har et rigsfællesskab med Danmark. Og det var konsulent Intercultural, Mogens Mogensen, der havde påtaget sig opgaven at fortælle os om: ”Mission i danske kolonier”.

Vi var ca. 100 tilmeldte, og blev budt velkommen af kirke og kulturmedarbejder Vibeke Hansen Vibe.  Vi sang ”I østen stiger solen op”, akkompagneret af Ingrid Dalsgaard, der også havde underholdt os med små fine tidstypiske melodier, mellem kl. 9.30 – 10.00. Vibeke s velkomst indeholdt også praktiske oplysninger, om bl.a. parkering som skal foregå nøjagtig i de markerede P-båse, og forsynet med P-skiver, for at undgå P-bøder. Også Mogens Mogensen blev budt velkommen, og indledte sin fortælling, (uden synlig manuskript og storskærms assistance) tilbage i 1600 tallet, hvor de første kolonier blev opkøbt ude i Verden, og hvor der dermed også blev skabt en missions mark.  Man hentede i alt 110.000 slaver hovedsageligt fra Afrika, og hvoraf de fleste endte på De Vestindiske Øer.  Koloniseringen åbnede dog ikke umiddelbart for missionen. Dels var de rent handelsmæssige interesser, ikke interesseret i for megen indblanding fra missionærer. Og dels havde den pietistiske bevægelse i Danmark den opfattelse, at ”Hvor Herre har igangsat  mission gennem Jesu befaling til sine apostle, om at gå ude og missionere, og så gik resten efter vor Herres vilje, og der skulle så ikke gøres mere ved det”. I 2017 markerede Danmark 100 året for salget af den sidste af de deciderede kolonier.  Og i 2023 100 året for missionen af Grønland.  Mogens Mogensen koncentrerede derefter sin fortælling om dels missionen på Trankebar omkring 1705, og derefter på missionen på Grønland, som adskilte sig fra de andre missioner, ved at det var hovedsageligt uddannede håndværkere der samtidig var missionære.  Der var dog bestandig en vis konflikt mellem handelsinteresserne i Danmark, og den danske Konge, som var så engageret i missions tjenesten, at han oprettede et decideret ”Missions-ministerium”. Således blev det også fokuseret meget på missionærer fra Brødremenigheden, som var særlig udholdende i den bestandige, og ofte dødbringende kamp gennem smitsomme sygdomme på missions marken.

Vi nød den traditionelle kaffe/the/småkage pause, formidlet af kirketjener Jan Scmidt.  Og efterflg. var der en del spørgsmål til Mogens Mogensen omkring hele det omfattende sæt op ”Mission i danske kolonier”.  Vi sang sluttelig: ”Spurven sidder stum bag kvist”, og kunne sige TAK for en god Højskoleformiddag.

Udvalget som står bag de fem vinter/forårs og de fem efterårs ”Højskoleformiddagene” i Gl. Haderslev Sognehus består bestandig af sognepræst Jakob Dam Knudsen, kirke og kulturmedarbejder Vibeke Hansen Vibe, Aase Sørensen, og tidligere af Edith Høst, der nu imidlertid har ønsket at træde ud af udvalget, og hvorfor Christa Knudsen er trådt ind i udvalget, (og som i øvrigt er vores sognepræst s mor).

Den næste ”Højskoleformiddag er d. 9/2 2023, kl. 10.00. Og hvor Niels Brimnes, (institut for kultur og samfund) kommer og hvis emne er ”Danske kolonier – et overblik”.

Klummeskriver Kaj Kongsted.  k-ommentar.blogspot.com  Hvor ovenstående k-ommentar-klumme bliver lagt ind, samen med et billede, og kan deles af alle.

 

k-ommentar d. 27/1 2023.

Kr. dagblads ”Nyhedsbrev” 24/1 2023, har fokus på den omfattende forurening med PFAS stoffer, som nu også er konstateret i økologiske æg.  PFAS foreningen er det største miljø problem i Danmark p.t., siger miljøminister Magnus Heunieke.  k-ommentar mener at man skal lovgive omkring så bred en begrænsning af yderligere udbredelse af PFAS stoffer i de allerede eksisterende produktioner. Og så elers lade være med at gå i panik i en form for folkelig skræk senarie.  Vi har sandsynligvis indtaget disse stoffer i årevis, uden at have haft kendskab til deres skadelige virkninger.  Men de kan muligvis forklare nogen af vor tids dårligdomme, og hvorfor vi bør undgå dem i en så høj grad som mulig fremover.

 

TV-Syd, kunne så d. 24/1 aften meddele, at Haderslev Kommune havde fået bevilliget 9 millioner kr. af staten til hjælp af kystsikring af Kelstrup/Hejsager strande. 10 forskellige planlagte kystsikrings projekter i Danmark har fået del i en samlet pulje på 34 millioner kr.  til dette formål. Men Haderslev kommunes Teknik og Miljø Udvalg skal bruge 34 millioner kr., og hvorfor det pågældende udvalg skal ud og finde yderigere fonds og andre midler for i alt 25 millioner kr., således at kystsikrings projektet kan påbegyndes til efteråret 2024.

 

Kr. Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen, siger i avisen d. 25/1 2023: ”Der er trængsel på den blå planke”: Nu sidder Nye Borgerlige yderst”.  I længden har Dansk Politik næppe plads til tre partier på den yderste højre fløj. Dansk Folkeparti s overlevelses chancer ser bedre ud efter Mikkel Bjørn nu er skiftet fra Nye borgerlige og til Dansk Folkeparti. k-ommentar mener at Nye borgerlig bør søge en fusion med Dansk Folkeparti, og at et sådant fusions parti har en chance for at overleve på langt sigt.  Men en yderligere overlevelses sikring ville være hvis ”Danmarksdemokraterne” kunne føjes til fusionen.

 

Kultur Huset ”Bispen” har udsendt en pressemeddelelse d. 25/1 2023, og hvoraf de fremgår, at forfatteren Peter Thygesen, fortæller historien om den nu, eftersøgte 83 årige Mogens Amdi Petersen. Foredraget holdes tirsdag d. 31/1 2023, kl. 19.00. Og billetter kan købes på: www.bispen.dk  k-ommentar vil tro, at dette emne kan skabe en vis interesse blandt de ældre borgere i Haderslev, der har den lage og turbulente ”Tvind konflikt” i erindring.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

k-ommentar. k-ommentar-klumme. D. 19/4 2024.

Med billedet af den bygning hvor k-ommentar og k-ommentar-klummer har haft sin redaktion de seneste 13 år, skrives nedenstående sidste og afsluttende k-ommentar / k-ommentar klumme på: k-ommentar.blogspot.com. k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar.blogspot.com. D. 19/4 2024. Afsluttende kommentarer begrundet i lukning af bloggen: k-ommentar.blogspot.com.   Fredag d. 19/4 2024.  Her slutter aktiviteterne på: k-ommentar.blogspot.com ! De daglige k-ommentarer, og de successive supplerende k-ommentar-klummer, har gennem 13 år været daglige glæder og udfordringer.  De første år via. ”AOS” (Alt om Sønderjylland) på JV. net..  Og senere via. Facebook, som daglige k-ommentarer og successive supplerende k-ommentar-klummer. Og som for 3,5 år siden (da facebook ofte stillede sig kritisk til mine indlæg, og afviste dem), så gennem min egen blog: k-ommentar.blogspot.com.  Det er blevet til over 5.000 indlæg gennem årene.   Men det har også, og især gennem de seneste år,  stået klart at min blog blev

Meddelelse. D. 29/4 2024.

  Ti dage er der gået, siden den officielle meddelelse d. 19/4 2024, om afslutningen på bloggen: k-ommentar.blogspot.com, blev meddelt på denne blog side, til savnet blev for stort !  Og omlægningen af hverdagenes natlige (kl. 3.00-6.00) blog redigeringer og skrivninger, samt den nu 80 år riges øvrige daglige gøremål, blev så mangelfulde og foranderlige, at han nødvendigvis må genåbne sin blog med de daglige opslag.  Om end de fremover bliver mere koncentreret og af mindre omfang en hidtil.  Men kære tidligere og forhåbentlig fremtidige læsere, og meget gerne kommentatorer.  Jeg er nødsaget til at genåbne min blog: k-ommentar.blogspot.com, for at få ”styr” på mine dage.  Hvilket jeg hermed meddeler ”alverden” via. denne meddelelse, og fremtidige daglige opslag i efterfølgende kortere og mere koncentreret form end tidligere.  Og sideløbende vil der så komme en del billeder og korte kommentarer, hovedsagelig fra forskellige begivenheder i Kirke og kulturelle sammen hænge på min faceboo

k-ommentar-klumme. D. 21/5 2024. / k-ommentar. D. 22/5 2024.

Nedenstående k-ommentar-klumme d. 21/5 2024, omhandler "Pensa Koret s 50 års jubilæums Koncert". Hvor vi på det øverste billede ser korleder Birte Reimers dirigere hendes kor, og på de to næste billeder ser hende og kormedlem Henning Pilegaard, henholdsvis orientere os om de forskellige kor indslag i koncerten og byde velkommen til samme. Den efterfølgende k-ommentar d. 22/5 2024, har i afsnit 1. et indlæg om kirkegårds besøg, relaterende til billede nr. 4.. Og til de kommende lejligheder på "Gartnergrunden" i Haderslev, relaterende til billede nr. 5. "k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar-klumme. D. 21/5 2024.  Kulturhuset ”Bispen”, Haderslev: ”Pensa Koret – 50 års jubilæum”.  /  k-ommentar 22/5 2024. En debat oplægs og kommenterende blog side, om nogle af de begivenheder, som k-ommentar har erfaret de forudgående, eller forventer at erfare i det nuværende eller de kommende døgn. Som nedenstående k-ommentar-klumme. Eller med opslag på facebook www.facebook.com/