Gå videre til hovedindholdet

k-ommentar-klumme. D. 27/5 2024. / k-ommentar. D. 28/5 2024.





k-ommenr-klumme har været med på en "Sangvandring/Æreshertug fortælling" d. 27/5 2024, som tog sit udgangspunkt på "Stormklokken" Haderslev, og kom bl.a. forbi "Den gamle Latinskole" og "Torvet" (de øverste tre billeder) Se nedenstående k-ommentar-klumme omhandlende den vandring. Og JV. net. har d. 28/5 2024 en oplivende artikel om flyvemekanikerlærlingen Camilla Christensen (nederste billede) se nedenstående. 

k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar-klumme. D. 27/5 2024. Haderslev By: ”Sangvandring / Æreshertug fortælling”.  /  k-ommentar. d. 28/5 2024. En debat oplægs og kommenterende blog side, om nogle af de begivenheder, som k-ommentar har erfaret de forudgående, eller forventer at ville erfare i det nuværende eller de kommende døgn. Successivt, som i går d. 27/5 2024, suppleret med en k-ommentar-klumme her på bloggen. Eller med opslag på: www.facebook.com/kajkongsted.

 

k-ommentar-klumme. ”Sangvandring og Æreshertug Fortælling” d. 27/5 2024.

Det begyndte kl. 17.00 på ”Stormklokken” Haderslev, hvor de mange messing ”brostene” med navnene på Haderslev kommunes ”Æreshertuger” siden 1974 er placeret i den ordinære brosten belægning, og med deres ”tilstedeværelse” er med til at minde om disse 49 personers særlige indsatser for Haderslev Kommune.  Vi var nok ca. 60 deltagere i denne ”Sangvandring og Æreshertug Fortælling, da initiativtagerne til ”Sang-vandringerne” Sofie From, bød velkommen og orienterede om ”Sangvandrings konceptet”, og bød velkommen til Museumsinspektør Lennart Madsen, Museum Sønderjylland, som selv var årets ”Æreshertug” i 2017.  Og som mellem de enkelte ophold rundt omkring i Haderslev By og sangene hvert sted, ville fortælle om ”Sammenhængen mellem Æreshertug” tittelen i dag og den Hertug som begrebet stammer fra for 500 år siden. Og hvor han tog udgangspunkt tilbage i 1500 tallet, og hele den sammenhæng der dengang var mellem Hertugdømmerne, Kongeriget Danmark, og hvor vi samtidig havde ”Reformationen” begyndende i Wittenberg” Tyskland. Et i sig selv et meget omfattende stort emne, som vi forlods vidste og erfarede at Museumsinspektør Lennart Madsen, var den helt ideelle person til at formidle for os. 

”Som 23 år rig etablerede Hertug Hans sig i Haderslev, og på slottet ”Hansborg”. Vi fik her personens ”Hertug Hans placering i det Kongelig Danske familie heraki. Og at han var en dygtig ”erhvervs-leder”, som firedoblede sin indtægt i løbet af sin levetid, og som var den del af den indledende fortælling, som den gamle klumme-skriver fik noteret sig.  Vi sang: Højskolesangbogens nr. 515 ”Skærm jeres hus”.

Vandringen gik videre til Haderslev Domkirke. Og hvor vi foran ”Den gamle Latinskole”, fik fortællingen om Hertug Hans ret og pligt til at sikre, at der var både økonomiske og læringsmæssige baggrunde for den nylig reformatoriske Lutherske Kirkes folk, og som bl.a. resulterede i etableringen af ”Den gamle Latinskole” og hvor en kopi af Hertug Hans Våbenskjold bestandig hænger på muren (originalen sider i aulaen på Haderslev Katedralskole, på Christiansfeld Vej). Og museumsinspektør indprentede os Hertug Hans valgsprog: ”Jeg stole på dig Herre”. Vi sang her, og meget relevant: ”Er lyset for de lærte blot”.

Og vandringen gik videre til ”Torvet”, hvor vi passerede forbi det oprindelige apotek, hvis to bygninger bestandig ligger i Apotekergade, og hvis betydning var meget stor i middelalderens Haderslev.  På Torvet fik vi så historien om de mange gavlhuse, der bestandig omkranser ”Torvet”, og som i middelalderen var centrum for byens handel og vandel, og med sin nære beliggenhed til byens første rådhus, på en måde var ”hjertet” i byen.  Vi sang: ”Noget om helte”. Og gik videre til Hertug Hans Kirkeplads, hvor vi fik historien om den Katolske Kirkes og nonne/munke ordenernes hidtidige sociale indsats for samfundets dårligst stillende personer.  En opgave som nu, efter Reformationen også påhvilede Hertug Hans og hans middelalderlige administration. Og hvorfor han byggede det dengang  værende ”Hertug Hans Hospital”, som oprindelig bestod af en bygning med plads til 12 beboere, og som fik en særlig Kirke til deres brug ”Hospitalskirken”. (Og som k-ommentar for egen regning mener der har været behov for i den tid,  ikke mindst af social/hygiejniske omstændigheder). Det blev pålagt en række store gårde i Haderslevs opland, at være forsyningsmæssig sikring til ”hospitalets drift” både hvad angår naturalier og økonomisk.  Og på det økonomiske plan blev det til en ”overskuds-forretning” som indebar af institutionen en årrække var Haderslev Bys bank, som lånte betydelige summer ud til forskellige erhvervsmæssige formål.  Lennart Madsen omtalte også selv kirkebygningen, som værende utraditionel i sin udformning, der minder mere om en foredrags sal end om en kirke sal. Men som samtidig var et led i den folkelig-gørelse af ”Kirkens magt”, som Reformationen indebar.  Vi sang her: ”Det haver så nyeligen regnet”, og som Sofie From i sin sang introduktion, omtalte som værende et bindeled mellem hele den brede historiske sammenhæng i Sønderjyllands Historie.

Sangvandringens næste og sidste stop var så i ”Ehlers Samlingen”/”von Oberbergs Hus”, Slotsgade 20-22. Og hvor vi blev budt velkommen af den museale medarbejder.  Hvor Lennart Madsen gav os historien om de to ”Hansborg Slotte” og deres placering i området Slotsgade, Slotsgrunden, Naffet m.m.. Og hvor han havde god illustratorisk hjælp af den store og kendte tegning af ”Haderslev By” i 1585, som findes i stor størrelse på muren i Ehlersamlingen s Gård. Hvor han også kom ind på de mange slots-håndværks mestre som efterhånden kom til Hertug Hans to forskellige slotsbyggerier, og som fik deres boliger i området.  Og hvor ikke mindst hans arkitekt Herkules von Oberberg s hus nu står som en del af ”Historie Haderslev” s  museale bygninger, sammenknyttet til ”Ehlers Samlingen”.  Vi sang: ”Der stod tre skalke”, som sang og tekstmæssig er en udfordring. Men hvor vi på hele denne sangvandring var godt hjulpet af tre piger fra Haderslev Domkirkes Pigekor, som forsangere.

Og hvorefter museumsinspektør Lennart Madsen afsluttede sin vidende og virkelige interessante fortælling med at ”gå” ind på slottet ”Hansborg”, og malerisk fortælle os om den strenge Hof-forordning, som den ugifte Hertug Hans fastholdt under hele sin Hertuelige ”regerings-periode”. Og hvor det var interessant bl.a. at høre om rangordningen og rammenerne omkring de daglige bespisninger af de ca. 200 ”ansatte” (uden løn), men med kost og logi, som var i hans Hertuelige tjeneste.

Hertug Hans døde d. 1/10 1580, og hans hertugdømme, blev derefter delt mellem hans to brødre.

Vi sang afslutningsvis: ”Danmark nu blunder den lyse nat”. Og der var afsluttende tak til Museumsinspektør Lennart Madsen fra ”Sangvandringerne”s tilrettelægger Sofie From, der som før nævnt, løbende havde orienteret om de enkelte sanges historiske baggrunde under hele denne meget meningsfulde ”Sangvandring”. TAK for en meget fin oplevelse.

Historie Haderslev ”Ehlerssamlingen” havde efterfølgende lavet kaffe/kage til os alle, og museet var åbent for os alle, ligesom vi kunne købe den ny-udkomne bog  ”De 50 Æreshertug Fortællinger”, og hvoraf der gennem de seneste to måneder har været arrangeret 8 specielle ”Æreshertug fortællinger”, og nu kun resterer en ”fortælling” tilbage. Som relaterer sig til Slesvigske Musikkorps koncert på Gravene torsdag d. 30/5 2024, kl. 16 – 18, ”Grill på Gravene”. Idet musikkorpset var ”Æreshertug” i 1988.

Klumme skriver Kaj Kongsted.  k-ommentar.blogspot.com  Hvor ovenstående k-ommentar-klumme lægges ind sammen med et par billeder, og kan deles af alle.

 

k-ommentar. D. 28/5 2024.

Kr. Dagblads ”Søndags interview” er d. 26/5 2024 med den nu tidligere erhvervskvinde, og nuværende EU-Parlament s kandidat for partiet ”Moderaterne” Stine bosse.  Som i interviewet åbner for de indgange til hendes private livs atmosfære, som sideløbende med hendes stærke erhvervsmæssige karriere (tidligere i spidsen for forsikrings selskabet Tryg), fortæller os om et privat liv med bl.a. selvmord, kræftsygdomme og en tragisk ulykke.  Og som derved vidner om hendes ukuelige livslyst, og bestandige overbevisning om at måtte tage nye udfordringer op i et liv, hvor k-ommentar mener det ville have været forståeligt, hvis hun i stedet havde valgt at trække sig tilbage fra det officielle liv.

 

Og Kr. Dagblad har flg. korte artikel overskrifter d. 27/5 2024: ”Falske øjenvipper, kunstige negle og ansigtsbehandlinger: Nye skønheds idealer presser børn og unge, som aldrig før.  K-ommentar mener at der er så et punkt mere,  hvor børnenes forældre må påtage sig ansvaret for at lære deres børn, at tage afstand  fra de sociale mediers efterhånden alt for stærke greb om børn og unges stillingtagen til sådanne falskheds og uvirkelige verden. Der burde kunne lovgives imod sådanne sociale mediers urimelige pres mod børn og unge.

 

JV. net. Haderslev, har d. 27/6 2024 en artikel om Camilla Christensen, der er i lære som fly-mekaniker, nu på F 16 jagere.  Fremtiden er for hende dog at komme til at ”skrue” på de nye F 35 jagere. K-ommentar mener en sådan historie om en af forsvarets flyvemekanikere, er oplivende læsning.

 

Lærer Anders Ravn fik sit sommerhus ved Kelstrup Strand, meget beskadiget ved stormfloden i efteråret 2023, og har tidligere fortalt til JV. net., at han nu vil bygge en eksisterende beskyttelses mur mellem havet og sommerhuset noget højere.  Han er p.t. i dialog med Haderslev Kommune om tilladelser i denne sag. Men siger samtidig til JV. net. at uanset hvad udfaldet af denne kommunale dialog ender med, så vil han bygge omtalte mur højere.  K-ommentar mener at Haderslev Kommune skal naturligvis meddele sin godkendelse af Anders Ravns projekt.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

k-ommentar. k-ommentar-klumme. D. 19/4 2024.

Med billedet af den bygning hvor k-ommentar og k-ommentar-klummer har haft sin redaktion de seneste 13 år, skrives nedenstående sidste og afsluttende k-ommentar / k-ommentar klumme på: k-ommentar.blogspot.com. k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar.blogspot.com. D. 19/4 2024. Afsluttende kommentarer begrundet i lukning af bloggen: k-ommentar.blogspot.com.   Fredag d. 19/4 2024.  Her slutter aktiviteterne på: k-ommentar.blogspot.com ! De daglige k-ommentarer, og de successive supplerende k-ommentar-klummer, har gennem 13 år været daglige glæder og udfordringer.  De første år via. ”AOS” (Alt om Sønderjylland) på JV. net..  Og senere via. Facebook, som daglige k-ommentarer og successive supplerende k-ommentar-klummer. Og som for 3,5 år siden (da facebook ofte stillede sig kritisk til mine indlæg, og afviste dem), så gennem min egen blog: k-ommentar.blogspot.com.  Det er blevet til over 5.000 indlæg gennem årene.   Men det har også, og især gennem de seneste år,  stået klart at min blog blev

k-ommentar-klumme. D. 12/8 2024.

Nedenstående k-ommentar-klumme omhandler den traditionelle årlige sommer teaterforestilling i Museumsgården mellem "Ehlers Samlingen" og "von Oberbeergs Hus", Slotsgade 20-22, Haderslev. Og som i år som tidligere år har temaet "Holberg i Gaarden", og hvor det er skuespillere fra "Forsøgsscenen Haderslev" og "Det lille Teater Gråsten", der opfører "Pernilles korte Frøkenstand".  De ovenstående billeder viser forskellige scener fra forestillingen.    k-ommentar.blogspot.com    k-ommentar-klumme. D. 12/8 2024. Ehlersamlingen-von Oberbergs Hus, Slotsgade 20, 6100 Haderslev: ”Pernilles korte Frøkenstand”.   Traditionen tro er der igen i år i sommertiden arrangeret teaterforestilling i Museumsgården Ehlers Samlingen/von Oberbers Hus, Slotsgade 20-22, Haderslev. Og det er igen i år ”Forsøgsscenen” Haderslev og ”Ehlers Samlingen” der er arrangør. Og de har så i år udvidet deres arrangement, ved også at inddrage ”Det Lille Teater

Meddelelse. D. 29/4 2024.

  Ti dage er der gået, siden den officielle meddelelse d. 19/4 2024, om afslutningen på bloggen: k-ommentar.blogspot.com, blev meddelt på denne blog side, til savnet blev for stort !  Og omlægningen af hverdagenes natlige (kl. 3.00-6.00) blog redigeringer og skrivninger, samt den nu 80 år riges øvrige daglige gøremål, blev så mangelfulde og foranderlige, at han nødvendigvis må genåbne sin blog med de daglige opslag.  Om end de fremover bliver mere koncentreret og af mindre omfang en hidtil.  Men kære tidligere og forhåbentlig fremtidige læsere, og meget gerne kommentatorer.  Jeg er nødsaget til at genåbne min blog: k-ommentar.blogspot.com, for at få ”styr” på mine dage.  Hvilket jeg hermed meddeler ”alverden” via. denne meddelelse, og fremtidige daglige opslag i efterfølgende kortere og mere koncentreret form end tidligere.  Og sideløbende vil der så komme en del billeder og korte kommentarer, hovedsagelig fra forskellige begivenheder i Kirke og kulturelle sammen hænge på min faceboo