Gå videre til hovedindholdet

k-ommenta-klumme. D. 29/8 2024.




 En af "Haderslev Kulturdage", "6100 Minutter" gode oplevelser, var "Sangvandringen" d. 29/8 2024, kl. 17.00. med start fra Gravene (øverste billede), og med ophold ved bl.a. "Sandalerne" på Damparken (midterste billede, og hvor i øvrigt sangvandringernes initiativ tager Sofie From og denne sangvandrings historiske tur guide Hans Age From står lige midt for i billedet. Og hvor et af de øvrige 8 fortælle og sang stop på vandringen var på "Møllepladsen" (nederste billede). Se hele k-ommentar-klummen nedenfor. 

k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar-klumme. D. 29/8 2024. Haderslev Kulturdage ”6100 Minutter”. ”Sangvandring”.

 

En af de 15 forskellige kulturelle tilbud til borgerne i Haderslev Kommune i forbindelse med ”Haderslev Kulturdage-6100 minutter” torsdag d. 29/8 2024, var en ”Sangvandring” , som startede på Gravene, Haderslev, kl. 17.00. Og hvor det var initiativ tager  til mange ”Sangvandringer” de seneste ca. 3 år, Sofie From, der bød de ca. 60-70 deltagere velkommen. Og fortalte at temaet for denne sang-vandring var ”Vand i og omkring Haderslev”. Og hvor to piger fra Haderslev Sangakademi: Freja og Luna var forsangere, og hvor det var en af Visit Haderslev-Haderslev Turistinformation s guider Hans Aage From der var denne sangvandrings ”guide og fortæller”. Hans Aage From er med sin baggrund som lærer,  og med studier i historie, og herunder i høj grad Haderslev s historie. Og med sin baggrund som formand for Haderslev Arkiv og Museums Forening (og i øvrigt far til Sofie From), den helt unikke og rette fortælle vært for denne ”Sangvandring”.

 

Hans Aage From tog os med over omkring springvandet på Gravene, og hvor han indledte sin fortælling med at omtale Haderslev By s historie generelt, og med særlig omtale af de mange vandløb, der i sin tid prægede byen, og som relaterer til motivet i ”Haderslev s Byvåben” med broen over et af de mange vandløb. Vi sang her: ”Stenen slår smut”, efter at Sofie Eriksen havde informeret os om forfatter og komponist, samt baggrunden for denne såvel som for alle de øvrige sange vi mødte på denne sangvandring.

 

Turen gik videre til ”Sandalerne” i Haderslev Dampark. Og her fik vi historien om dengang under den tyske besættelse af Sønderjylland 1864-1920, der opstod konfrontationer mellem medlemmer af det tyske mindretal og de øvrige medlemmer af Haderslev Byråd, fordi et tysk mindesmærke var blevet fjernet fra dets plads på Gammelting. Og hvor ”efterforskningen” førte til at det var blevet smidt i Haderslev Fjord. Og hvor den stensokkel som arkitekt Martinussen s ”Sandaler” nu er fæstet til, er det eneste der er tilbage af det oprindelig tyske mindesmærke. Vi sang her: ”Jutlandia”.

 

Vi  ”vandrede” videre til det danske mindesmærke for de faldne i første Verdenskrig vest for Klosterkirkegården. Og hvor Hans Aage From kort omtalte mindesmærket, men hvor det ellers jævnfør sangvandringens tema, var udsigten over Haderslev Dams vand, der var fortællingens omdrejningspunkt. Og hvor han også kom ind på tiden før ”Omkørsels Vejen” s etablering hvor Gl. Haderslev Sogn, blev del i to halvdele, nord og syd for Haderslev Dam. En deling som førte til store brydninger for befolkningen i de to halvdele af sognet. Men hvor bygningen af ”Omkørsels Vejen” over Haderslev Dam, som var ”Mølledam” for ”Vandmøllen i Haderslev”, løste dels de trafikale problemer i selve Haderslev Centrum, som ellers var ved at ”sande til” i trafik, og for beboerne i Gl. Haderslev Sogns sydligste områder ”Erlev m.m.”, som nu kunne komme tørskoet i deres kirke Gl. Haderslev Kirke beliggende i den nordlige del af sognet. Vi sang her: ”Blæsten går frisk over (haderslev Dam s) vande”. Og gik videre til ”Klosteret”.

 

På ”Klosteret” gjorde vi ophold i T-krydset Klosteret/Jomfrugang, hvor vi dels fik fortællingen om det oprindelige ”Domikaner-Kloster” som lå her, og dels om de mange sanitære problemer i middelalderens Haderslev, både med rent drikke vand og med brugt urent vand. Og hvor det gennem årene blev mere og mere udbredt  at borgerne fik indlagt vand fra vandværket på Eskærhøj og via. først det røde vandtårnet på Parkvej, og senere det hvide vandtårn ved Omkørsels Vejen” nord, blev sendt ud i flere og flere private hjem i byen. Vi sang her: ”Jeg drømte om 18 svaner i nat”. Og gik videre til ”Mølle-Pladsen”.

 

Og her fik vi så fortællingen om ”Møllen” s betydning, og herunder også om mølledammen ”Haderslev Dam” s betydning for den store vandmølle. Og hvor Hans Aage From også relaterede til gadenavnene ”Lille og Store Klinkbjerg” som har sammenhæng med vand. Og ligeledes til Haderslev Havn, som i middelalderen gik helt ind til ”Møllen”. Og hvor i øvrigt også navnet ”Badstuegade” relaterer til, at her lå engang byens ”Badstue”, hvor Haderslev Borgere kunne få deres sundheds og legemlige tilstand ”forbedret”. Vi sang her: ”Ung har jeg været”.

 

Næste ophold var på Naffet, hvor en renovering og opstilling af mindeobelisken for Hertug Hans og Hertug Valdemar, samt en renovering af ”Det gamle Sprøjtehus”, og hvori en af de oprindelige brandsprøjter i øvrigt er rigtig fint restaureret. Og hvor vi fik historien om to ”springvand” som Hertug Hans i sin tid fik etableret på dels hans slot ”Hansborg” og dels på ”Torvet”. Et fænomen som ellers var utænkelig i den tid hvor der ikke fandtes pumper, eller elektricitet, men hvor et sindrig system med udhule træstamme-rør, førte vandet fra de jord faste ler skråninger syd og nord for byen og gennem de sandlag som byen oprindelig er anlagt på, og som via. en ret fantastisk geologisk teori, bevirker at det er muligt at få vand til at ”springe” på de højtliggende ”Torve og Slotspladser”. Og hvor i øvrigt de omtalte træstamme rør forsynede ”Hansborg Slot” med vand til den ”hertuelige legems afvaskelse”. Vi sang her: ”Du danske sommer”.

 

Og den optimale interessante sangvandring sluttede på ”Jomfrustien”, hvor de naturlige overflade vand installationer i og omkring Haderslev har deres ofte problematiske samlingspunkt med oversvømmelser til følge. Men hvor det store ”Jomfrusti Projekt” skal råde bod på disse. Og hvor vi i de delvis etablerede vandbassiner kan se, at det virker. Og hvor vi i øvrigt fik Hans Aage Froms fortælling om ”Gravene” som et af Haderslev by s tidligere store vandløb, som mundede ud i Haderslev Fjord via. ”Jomfrustien”. Dengang et sti langs Gravenes åbne vandløb, hvor ”Jomfruerne” spadserede en tur iført ”krioliner og megen stads” og måske fik øje på, eller blev ”øjnet” af en ungersvend ! Og hvor i øvrigt bygningen ”Danske Bank” står på 400 pæle, som bestandig skal holdes fugtige for at kunne bære bygningen.

TAK for en rigtig god og videns kvalitativ ”Sangvandring”.

Klumme skriver Kaj Kongsted.  k-ommentar.blogspot.com  hvor ovenstående k-ommentar-klumme lægges ind sammen med et par billeder og kan deles af alle.

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

k-ommentar. k-ommentar-klumme. D. 19/4 2024.

Med billedet af den bygning hvor k-ommentar og k-ommentar-klummer har haft sin redaktion de seneste 13 år, skrives nedenstående sidste og afsluttende k-ommentar / k-ommentar klumme på: k-ommentar.blogspot.com. k-ommentar.blogspot.com   k-ommentar.blogspot.com. D. 19/4 2024. Afsluttende kommentarer begrundet i lukning af bloggen: k-ommentar.blogspot.com.   Fredag d. 19/4 2024.  Her slutter aktiviteterne på: k-ommentar.blogspot.com ! De daglige k-ommentarer, og de successive supplerende k-ommentar-klummer, har gennem 13 år været daglige glæder og udfordringer.  De første år via. ”AOS” (Alt om Sønderjylland) på JV. net..  Og senere via. Facebook, som daglige k-ommentarer og successive supplerende k-ommentar-klummer. Og som for 3,5 år siden (da facebook ofte stillede sig kritisk til mine indlæg, og afviste dem), så gennem min egen blog: k-ommentar.blogspot.com.  Det er blevet til over 5.000 indlæg gennem årene.   Men det har også, og især gennem de seneste år,  stået klart at min blog blev

k-ommentar-klumme. D. 12/8 2024.

Nedenstående k-ommentar-klumme omhandler den traditionelle årlige sommer teaterforestilling i Museumsgården mellem "Ehlers Samlingen" og "von Oberbeergs Hus", Slotsgade 20-22, Haderslev. Og som i år som tidligere år har temaet "Holberg i Gaarden", og hvor det er skuespillere fra "Forsøgsscenen Haderslev" og "Det lille Teater Gråsten", der opfører "Pernilles korte Frøkenstand".  De ovenstående billeder viser forskellige scener fra forestillingen.    k-ommentar.blogspot.com    k-ommentar-klumme. D. 12/8 2024. Ehlersamlingen-von Oberbergs Hus, Slotsgade 20, 6100 Haderslev: ”Pernilles korte Frøkenstand”.   Traditionen tro er der igen i år i sommertiden arrangeret teaterforestilling i Museumsgården Ehlers Samlingen/von Oberbers Hus, Slotsgade 20-22, Haderslev. Og det er igen i år ”Forsøgsscenen” Haderslev og ”Ehlers Samlingen” der er arrangør. Og de har så i år udvidet deres arrangement, ved også at inddrage ”Det Lille Teater

Meddelelse. D. 29/4 2024.

  Ti dage er der gået, siden den officielle meddelelse d. 19/4 2024, om afslutningen på bloggen: k-ommentar.blogspot.com, blev meddelt på denne blog side, til savnet blev for stort !  Og omlægningen af hverdagenes natlige (kl. 3.00-6.00) blog redigeringer og skrivninger, samt den nu 80 år riges øvrige daglige gøremål, blev så mangelfulde og foranderlige, at han nødvendigvis må genåbne sin blog med de daglige opslag.  Om end de fremover bliver mere koncentreret og af mindre omfang en hidtil.  Men kære tidligere og forhåbentlig fremtidige læsere, og meget gerne kommentatorer.  Jeg er nødsaget til at genåbne min blog: k-ommentar.blogspot.com, for at få ”styr” på mine dage.  Hvilket jeg hermed meddeler ”alverden” via. denne meddelelse, og fremtidige daglige opslag i efterfølgende kortere og mere koncentreret form end tidligere.  Og sideløbende vil der så komme en del billeder og korte kommentarer, hovedsagelig fra forskellige begivenheder i Kirke og kulturelle sammen hænge på min faceboo