k-ommentar-klumme. D. 4/11 2024. Haderslev Domkirke. kl. 10.00. Gudstjeneste: "Ale Helgen Søndag".
Det var godt at erfare, en stor del af Haderslev Domsogns menighed var kommet på denne søndag s, særlige markering, af at vi mindes de i Haderslev Domsogn, der døde i årets løb siden "Alle Helgen Søndag 2023. Og det var derfor også godt og meningsfuldt, der denne dag var udarbejdet en særlig oversigt plan over gudstjeneste forløbet. Også af hensyn til de mange pårørende til de afdøde i årets løb, som måske ikke er velkendt med gudstjenester og deres traditionelle forløb.
Det var kirketjener Orla Christensen, der stod for gudtjenestens praktiske forløb. Og det var domorganist Henrik Skærbæk Jespersen, der sad ved Domkirkens hoved orgel, og umiddelbart efter de 3 x 3 bedeslag, spillede præludium: Johan Sebastian Bach: "Sinfonia fra kantaten "Ich steh`mit einem Fuss im grabe". Lotte Ørnbøl var kordegn, og læste indgangs bønnen. Vi synger: "Dybt hælder året i sin gang". Og også her er det godt, at erfare, at Haderslev Domkirkes Pigekor, under ledelse af Anne Lise Quorning, står under hoved orgelet, og er eminente forsangere såvel som solist sangere under hele gudstjeneste forløbet. Liturg er sognepræst Kim Legarth, og som indleder liturgien med "Nådes hilsen", bøn og læsning af "Esajas" fra Det gamle Testamente. Vi synger den traditionelle "Alle Helgen salme: "Den store hvide flok vi se". Og en af Pigekorets medlemmer er dagens lægmandslæser og hvor teksten er hentet i "Johannes Åbenbaringer" i Det nye Testamente. Vi er fælles om "Trosbekendelsen", og hvor også Pigekorets lyse og klare stemmer var en "lise" for menighedens generelle sang niveau.
Og den ovenfor nævnte markering af de af menigheden, der er døde i årets løb, ved en nævnelse af deres navne blev indledt af sognepræst Kim Legart, og fortsat af sognepræst Sofie Eriksen, og sognepræst Kirsten Münster, idet disse stod på kortrappen, og læste de enkelte navne skiftevis og månedsvis, og hvor vi så alle sang to vers af salmen: "Ingen er så tryg i fare", mellem hver af de fire læsnings afsnit. En højtidelig og markant oplæsning, og hvor de enkelte i menigheden, så kunne mindes netop det navn som hørte til dem. Og hvor de senere i gudstjeneste forløbet, kunne gå op til kortrappen og tænde et lys i "Domkirkens Lysglobe", sammen med deres tanker omkring netop det navn de følte sig forbundet til. Pigekoret sluttede denne del af gudstjeneste forløbet med at synge: Gabriel Faurè: "Cantique de Jean Racine". Meget smukt og stemnings fuldt.
Sognepræst Kim Legarth stod derefter på prædikestolen og med oplæg i Matthæus evangeliet kapitel 5. vers 13-16, om jordens salt og verdens lys, sagde han bl.a.: Vi sidder måske i kirken i dag med en bitter smag! Sorgen og savnet er over os. Men Gud er ofte særlig nær ved os, når vi knuges i sorg og savn. Evangeliets salt giver vores liv fylde og meningsfuldhed. De der nu ikke mere er iblandt os, var måske "saltet" der gav vores liv mening. Nu skal vi erkende, at vi fortsat er "Jorden salt og verdens lys". Vi skal hjælpe hinanden med at bevare "Håbet".
Vi gik fuldtallig til alters, og hvor som før nævnt, der var mange der tændte et levende lys i domkirkens lysglobe. Og under altergangen sang Pigekoret: Lisbeth Smedegaard Andersen og Jakob Lorentzen: "Så skrøbelig". Vi sang alle: "Dejlig er jorden". Fik den afsluttende bøn og "Velsignelsen". Og sang sluttelig salmen: "Herrens venner, ingen sinde". Og efter udgangs bønnen var det så Pigekoret der sang extroitus: "I Himmelen", med tekst af L. Laurinus, og med melodi fra norsk folketone, arr. af Egil Hovland.
Ligesom der var mulighed for en kop kirkekaffe inden vi forlod Haderslev Domkirke, med vidne om "Alle Helgen Søndagens håbefulde vished". Tak for en meningsfuld gudstjeneste oplevelse.
Klumme skriver, Kaj Kongsted. k-ommentar.blog.spot.
Kommentarer
Send en kommentar